View My Stats

domingo, 3 de noviembre de 2013

L'esperit del veïnatge

L'esperit del veïnatge

A una ciutat la defineix l'espai públic. Les associacions de veïns de Ciutat Vella n'estan convençudes i no entenen la seva exclusió en el debat de la modificació del pla d'usos, pactat aquest any per CiU i PP. La construcció de més hotels als carrers del perímetre del districte, com al passeig de Picasso, el front marítim o la ronda de Sant Antoni, els danys causats per la concentració de turisme i l'augment de permisos per obrir terrasses són els temes més candents que es van debatre ahir al Born Centre Cultural.

«La gent del barri havia de venir al Born, després dels fastos de la inauguració», va assenyalar l'historiador Jordi Rabassa, moderador de la taula Espai públic i ciutadania: incidències de les polítiques municipals en la configuració humana i urbanística, que va tenir com a tema clau de debat la nova normativa que també permet obrir més hotels en finques catalogades com a patrimoni. «Això només dóna facilitat als lobbies de l'especulació immobiliària. És un atac a la vida del barri», va manifestar Rabassa.
Itziar González, arquitecta i exregidora del districte, va recordar que la victòria veïnal per guanyar espai públic va ser el símbol de l'arribada de la democràcia. «L'espai públic s'ha qualificat moltes vegades de conflictiu, de perillós. Però el gran drama de Ciutat Vella quan jo era regidora era el mobbing. Ningú parlava de la perillositat que tenia l'àmbit privat. Ara ens estan fent mobbing de l'espai públic. La realitat és que els veïns estan marxant de Ciutat Vella. Hi ha un ús de la por per justificar l'especulació», va assegurar González.
Per ella, instal·lar una terrassa no ha de ser una transacció econòmica. «Han de tenir cadires còmodes per als veïns i un got d'aigua gratuïta. Proposo un cadiring, ja», va suggerir González, que també va parlar del fet que la gestió del turisme depèn de l'ajuntament. «Exigim que el Consorci de Turisme tingui representació ciutadana. Els diners recopilats s'han de destinar a pal·liar l'impacte del turisme. I bus-
car solucions al fet que la mobilitat de tot Barcelona estigui condicionada pels autocars turístics», va concloure.
L'advocat Daniel Jiménez va enfocar la seva ponència en la dimensió política de l'espai públic: «La Marina del Port Vell és una barbaritat. No ha de ser una àrea privada, no hi ha lliure accés. Va contra els drets i les llibertats fonamentals dels ciutadans». El model de Barcelona, segons la seva opinió, pateix una acumulació de mesures privatitzadores. «Fins i tot volen privatitzar el sistema de control de les terrasses. S'utilitza la crisi econòmica per justificar mesures d'ordenació del territori que ofereixen els espais públics com a punts d'inversió. Fins i tot es venen els monuments per difondre publicitat vinculada al Barça. I ara volen subhastar els noms de les estacions de metro. Si busques un banc per seure no en trobes, només hi ha seients a les terrasses», va dir el lletrat, per a qui Ciutat Vella està perdent la seva identitat. «L'ús residencial s'ha convertit en hoteler», va afegir Jiménez.
Ciutat Vella té la quarta part de les places hoteleres de la ciutat. Per Francesc Magrinyà, enginyer i doctor en Urbanisme, l'alcalde Xavier Trias està «al servei» dels financers. «El que està passant a Ciutat Vella em recorda Lloret», va criticar. «El pla d'usos és per omplir d'hotels els carrers principals», va declarar l'enginyer.
Pepa Picas, de l'Associació de Veïns i Veïnes de l'Òstia, va criticar que el consorci no s'adoni que la Barceloneta està saturada: «Obriran més bars i terrasses. Ja vam perdre l'escullera, a canvi tenim l'Hotel Vela».

No hay comentarios:

Publicar un comentario