View My Stats

miércoles, 7 de octubre de 2009

Dr.Jekyll y Mr.Hide

El periódico d'ahir publicava aquest article escrit per José Antonio González Casanova, que, quina casualitat, és el pare de la regidora de Ciutat Vella, Itziar González. Certament, és el mínim que tots estaríem disposats a fer per una filla.
En el seu escrit, González fa servir el mite de Jekyll i Hyde com a símil de la doble moral que practiquen burgesos i capitalistes, les "hipòcrites dretes" en general. Si l'autor es limités a fer una anàlisi crítica d'una determinada postura ideològica no hi tindríem res a dir. Però González culpa a la dreta de tots els mals del districte que "té l'honor de reproduir en petit els problemes bàsics de l'aldea global", Ciutat Vella.
Segons el pare de la Itziar González, Mr.Hyde "construyó hoteles para turistas; desahució inquilinos de toda la vida con acosos abyectos; pactó reparto de beneficios con las mafias de la droga y con los proxenetas; inundó de cerveza barata las callejas; fomentó el lenocinio con anuncios en la prensa. Los vecinos, con sus representantes democráticos al frente, se defendieron, pero las consecuencias de la acción destructora de Mr. Hyde eran filmadas por la prensa «independiente» y ofrecidas a la oposición municipal conservadora como la mejor muestra escandalosa para denigrar al alcalde ". Tenint en compte que fa trenta anys que a Barcelona governa l'esquerra, és a dir el PSC, el Sr.González o bé li concedeix al govern municipal poquíssima capacitat d'actuació i una nul·la influència sobre l'àrea que governa, o bé li atorga a la dreta un poder infinit i absolut que no pot ser neutralitzat per trenta anys de govern d'honestes i transparents esquerres.
Ens avisa González, a més, que si triomfés l'estratègia que algú (veïns, mitjans de comunicació i dretes en comunió?) ha organitzat per denigrar l'alcalde, estaria triomfant Mr.Hyde (el dolent) i el llop es menjaria unes quantes caputxetes vermelles.
Ja ho hem dit, una filla és una filla.

PS. Aquí teniu un altre comentari sobre el mateix article en el blog d'un veí.

Nota personal: donat l'estil enrevesat del text, qui escriu aquestes línies havia identificat en un primer moment, erròniament, a la dreta amb Mr.Hyde i a l'esquerra amb Dr.Jekyll. El comentari d'un lector m'ha fet adonar-me'n: els dos, Jekyll i Hyde, representen les dues cares de la dreta, la pública i la privada. Si us plau, Sr.González, la propera vegada miri de ser més clar perquè fins i tot els que no som catedràtics poguem entendre'l a la primera.
I no us perdeu l'article de Barcelonio al blog Barri Indigne, tal i com us hem recomanat.

5 comentarios:

  1. El catedràtic comet un error en aquest article: creure's que sap escriure. Després d'enlluernar-nos amb el seu vocabulari culte ("lenocinio", què distingit!) i la seva saviesa literària, intenta traçar un estrany i incomprensible paral·lelisme entre Jekyll, Hyde, Ciutat Vella, les prostitutes, la Boqueria i els polítics.

    Pel que he entès jo, Jekyll no són els socialistes sinó la dreta. Una dreta que té dos cares: la "respectable", que són els polítics (aquí el símil ja fa aigües per tot arreu) i l'oculta (que és una amalgama de mafiosos, especuladors, proxenetes, capos de la droga i gent que mata gatets acabats de néixer). És a dir, Jekyll i Hyde són tots dos la dreta. Els socialistes no surten a la novel·la, que és el que passa a la realitat, que no tenen prou entitat per ser significatius en els esdeveniments del barri.

    L'estil literari d'aquest catedràtic és semblant als negres que escriuen discursos als polítics: l'important és que soni bé. No cal que s'entengui o que tingui sentit.

    ResponderEliminar
  2. Es un artículo muy mal escrito y dudo de que mucha gente haya tenido la paciencia para leérselo entero. Hacen bien porque no vale la pena.

    De todas formas, yo quería comentar algo sobre el soniquete de que "Ciutat Vella reproduce a pequeña escala los problemas de la aldea global", que el Ayuntamiento y adláteres repiten como un mantra. Evidentemente, con esta afirmación hueca (vacía de significado) quieren librarse de la culpa a la vez que justifican su ineficacia y también su inactividad, achacando los problemas a la globalización, una especie de "fuerza mayor" que viene de fuera (y por tanto incontrolable) y que ya empieza a estar en el imaginario popular como causante de todos los males, desde el desempleo hasta la gripe A.

    Sin embargo, los problemas de Ciutat Vella no pueden ser más locales, pues se concentran en un área bastante bien delimitada, y tampoco son nuevos, pues basta hablar de la prostitución para darnos cuenta de que hablamos de algo muy antiguo.

    Ya está bien de doble lenguaje.

    ResponderEliminar
  3. Plataforma Raval per Viure7 de octubre de 2009, 21:33

    Doncs rellegit l'article trobo que "anónimo" té raó, i que jekyll i hyde són tots dos la dreta (em deuen haver traït els meus preconceptes), però de totes maneres, sí, sí que escriu malament, perquè no acaba de quedar clar i es contradiu un parell de vegades. I els socialistes sí que surten, parla del pobre alcalde víctima de la conspiració de la premsa i els capitalistes.
    El símil és forçat i absurd, l'autor pretén presumir d'erudició i impressionar enfosquint el text, vici de mal escriptor.
    Ara poso una nota corregint.
    Per cert, si hi ha sèrieaddictes entre els nostres lectors, us recomano la minisèrie Jekyll; només té sis capítols, però està bastant ben feta i és prou interessant. Ja que estem amb el tema...

    ResponderEliminar
  4. Em considero el que tradicionalment s'ha conegut com "d'esquerres" i segueixo definint-me com a progressista mentre lluito perquè les meves conviccions de sempre superin (convenientment filtrades) la prova del Raval. Però l'ús del tòpic del monstre de la dreta i el capitalisme con a culpable de tots els mals terrestres i qui sap si extraterrestres m'irrita profundament. Més quan està emprat de manera tan grollera i es fan trampes tan òbvies. S'ha de tenir molta desvergonya per afirmar que els conservadors tenen la culpa de les putes, els lateros, el botellon, les pixades, l'especulació i el mobbing immobiliari de Ciutat Vella. Qui hauria d'encarregar-se d'evitar i corregir tal quantitat de fenòmens funestos? el govern. Si segueixen existint, a causa de la negligència o connivència de qui ho fan? del govern municipal. I al govern municipal hi ha instal·lat un partit dit socialista des de fa tres dècades.

    ResponderEliminar
  5. Qué vuelta de campana da el señor catedrático para exhimir a su hija de responsabilidad. ¿Cómo puede culpar a la derecha del desgobierno actual de la ciudad, gobernada tantos años desde la izquierda? O es maquiavélico o padece de alguna disfunción en relación con la memoria.Y me atrevo a añadir que la izquierda ha gobernado esta ciudad con mucho tino durante muchas décadas y que el caos empieza con la legislatura pasada y se magnifica con la actual, razón por la que mi voto pasó del PSC a Iniciativa y razón por la cual no será para ninguno de los dos partidos en las próximas elecciones. La realidad se ha impuesto a las ideologías.

    ResponderEliminar