View My Stats

domingo, 5 de enero de 2014

El Casal dels Infants avisa que la xarxa familiar s'afebleix

El Casal dels Infants avisa que la xarxa familiar s'afebleix

La pobresa infantil és més greu i es cronifica, i és per això que entitats com el Casal dels Infants fan gairebé miracles per trobar recursos i mantenir projectes educatius, lúdics i de suport a tota la família. “La crisi s'acarnissa amb els més dèbils –adverteix la directora general del Casal dels Infants, Rosa Balaguer–. La majoria d'infants estan condemnats a l'exclusió perpètua, perquè no s'està fent res perquè surtin de la pobresa més severa”.

Vistes les experiències que viuen els professionals i voluntaris de l'entitat, que treballa al Raval de Barcelona, a Sant Adrià del Besòs, a Santa Coloma de Gramenet, a Badalona i a Salt, Balaguer en posa exemples ben gràfics: menors que no tenen una alimentació equilibrada, ni roba adequada pel temps que fa, ni un habitatge digne on viure. El fet que la xarxa familiar i social sigui cada cop més dèbil fa créixer les criatures en un ambient de severes privacions i de desprotecció. Només el 5% dels infants atesos per l'entitat tenen dos sous a casa; el 35% reben prestacions; el 38% són famílies monoparentals i el 30%, nombroses.

En el balanç de l'any, el casal destaca l'alarmant increment de desnonaments entre les famílies ateses, critica l'enduriment dels criteris per accedir a prestacions –tant la renda mínima d'inserció com els ajuts de dependència– i denuncia el deteriorament de la salut psicològica dels infants. Fa pocs dies, també Càritas va advertir que les privacions severes i els habitatges precaris afecten greument la salut mental d'adults i menors.

Davant d'aquest desemparament, el casal manté unes línies de treball contundents com ara ampliar els programes de reforç escolar perquè els infants sense recursos des de primària no es quedin enrere a l'escola, augmentar les places d'activitats d'estiu, recuperar els berenars en tots els espais d'infància i iniciar accions d'acompanyament en la franja d'adolescents i joves.

No hay comentarios:

Publicar un comentario