View My Stats

domingo, 11 de enero de 2015

Nou edifici per les 22.000 venopunccions al Raval

La narcosala de Baluard es traslladarà a Peracamps


La narcosala més antiga de Barcelona, la del centre d'atenció i seguiment d'addiccions Baluard, es mudarà del Museu Marítim a l'edifici que ara acull el centre d'urgències d'atenció primària de Peracamps, en el segon trimestre de l'any 2016. Aquest últim servei es traslladarà al seu torn a un bloc adquirit per l'ajuntament al carrer de Sant Oleguer, en el marc d'una estratègia de reordenació d'equipaments sanitaris de Ciutat Vella presentada ahir pel conseller de Salut, Boi Ruiz, i l'alcalde, Xavier Trias.
L'operació es desenvoluparà entre el 2015 i el 2016 i inclou la reubicació de les tres unitats de malalties infeccioses -patologies tropicals, de transmissió sexual i tuberculosi- des del CAP de Drassanes al local de Sant Oleguer. L'edifici reservat ara a aquestes tres unitats albergarà dos centres de salut mental del districte, per a menors i adults, que es trobaven en un pis i un edifici pels quals el consistori pagava dos lloguers.
El pla estratègic, en què han col·laborat l'ajuntament, la Diputació de Barcelona i la Conselleria de Salut, es desenvoluparà en dues fases i tindrà un cost previst de 2,69 milions d'euros, que seran assumits pel consistori (1,69 milions) i per Salut (un milió). L'operació serà realitat gràcies a l'edifici del carrer de Sant Oleguer, que el govern municipal va adquirir a la UGT el 2013 arran d'una permuta per uns terrenys, amb un valor de 3,5 milions.

ACCESSIBILITAT / Trias va subratllar que la narcosala canvia d'ubicació però «es manté oberta», malgrat l'oposició de sectors del veïnat, alhora que va destacar la valuosa tasca que porta a terme des del 2007 per als drogoaddictes. Actualment, atén 1.704 persones a l'any i acull unes 22.000 venipuncions, pels 3.100 usuaris i més de 46.600 aplicacions de dosi de l'inici. Per Trias, la reordenació millora l'«accessibilitat de l'usuari» i optimitza les condicions en què els professionals presten els seus serveis.
Ruiz va destacar els 1.500 metres quadrats de servei sanitari que guanya el districte amb l'edifici de Sant Oleguer. El dirigent va recórrer al projecte de Ciutat Vella per apel·lar al «codi postal» com a factor clau per a la salut de la població, no només el codi genètic, en referència a la voluntat de centrar els esforços a fomentar l'«equitat» en l'atenció sanitària a tot Catalunya.

La ‘narcosala' de Ciutat Vella es traslladarà l'any vinent

El centre d'atenció i seguiment d'addiccions del Baluard (CAS), també mal anomenat narcosala, es reubicarà a mitjan any vinent en un espai proper del mateix districte de Ciutat Vella, concretament el centre Peracamps, situat a l'avinguda Drassanes. El trasllat serà la consumació d'una reivindicació històrica dels veïns de la zona i dels successius governs locals de Barcelona, que sostenen que aquest tipus d'equipaments per atendre persones amb addiccions han d'estar encaixats en espais sanitaris. El CAS del Baluard, la primera instal·lació d'aquesta índole que es va obrir a la capital catalana, atén actualment 1.704 persones a l'any i s'hi fan més de 22.000 venipuncions. El canvi d'emplaçament permetrà, de retruc, ampliar les dependències del Museu Marítim, ja que ara el CAS està situat al costat.
L'operació s'emmarca en un moviment de peces que implicarà el trasllat correlatiu de fins a set unitats sanitàries de Ciutat Vella. La majoria arrossegaven problemàtiques atàviques com ara la falta d'espai i la precarietat de les instal·lacions. El trasllat s'executarà en dues fases que culminaran el 2016 i que tindran un cost global de 2,69 milions d'euros, fruit d'un acord institucional entre l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació i la Generalitat. L'actuació clau que permetrà engegar tota aquesta reordenació en cadena ha estat l'adquisició, per part del consistori, d'un local de dos pisos i 1.800 m² de superfície, situat al carrer de Sant Oleguer i que havia estat propietat de la UGT. Ara ja s'està condicionant, amb la perspectiva que estigui a punt el primer trimestre del 2016. Serà llavors quan, a la planta baixa, està previst que s'ubiqui el centre d'urgències d'atenció primària (CUAP), que ara s'ubica a Peracamps, on dóna cobertura a fins a 30.500 urgències anuals, ja siguin de traumatologia, malalties agudes o “descompensacions” de patologies cròniques. L'espai que ara ocupa aquest CUAP és on, justament, s'encabirà el CAS Baluard.
A la resta de l'edifici de Sant Oleguer, al primer pis per ser més exactes, s'hi mouran, el tercer trimestre del 2016, les tres unitats de malalties infeccioses que hi ha al CAP Drassanes. Es tracta de la unitat de patologies tropicals i salut internacional –6.500 usuaris a l'any–, la unitat d'infeccions de transmissió sexual –10.000– i la unitat de tuberculosi –7.800–. El cercle es tancarà a finals de l'any vinent, quan, a les dependències del CAP on ara hi ha aquests serveis, s'hi traslladaran el centre de salut mental infantil i juvenil de Ciutat Vella (CSMIJ), que ara es troba al Rec Comtal, i el centre de salut mental d'adults (CSMA), que actualment ocupa dues plantes de lloguer a la Via Laietana.
Des de les institucions, s'ha volgut posar l'accent en diversos arguments per donar virtut a l'operació. Per començar, tots aquests equipaments seran més operatius i confortables tant per als usuaris com per als professionals sanitaris, ja que en total es guanyaran 1.500 m² en equipaments. A més, s'integraran en un mateix immoble serveis que ara estaven aïllats, i disseminats, territorialment. En són un exemple els centres de salut mental, que no només s'agruparan, sinó que passaran a estar aixoplugats en un CAP.

La narcosala Baluard es traslladarà a un centre sanitari del Raval el 2016

La primera narcosala que va tenir Barcelona canviarà de lloc el segon trimestre del 2016. El polèmic Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) Baluard abandonarà el Museu Marítim -la seva ubicació actual- i es traslladarà al Centre d’Urgències i Atenció Primària (CUAP) Peracamps. El nou CAS tindrà 500 metres quadrats i l’adequació costarà mig milió d’euros a l’Ajuntament.

No hay comentarios:

Publicar un comentario