View My Stats

jueves, 28 de agosto de 2014

Gest de fermesa

Gest de fermesa

Trias agafa les regnes del conflicte obert a la Barceloneta

Tant el discurs com el posat han passat a ser més contundents. I expeditius. Un cop reincorporat al càrrec després de les vacances, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha passat a capitanejar la resposta institucional a les protestes de la Barceloneta, mostrant una actitud de fermesa envers les pràctiques que han fet esclatar el malestar al barri i emfatitzant, alhora, un missatge de comprensió adreçat als veïns que les denuncien. Trias no vol que l'afer se li enquisti, i per aquest motiu ja ha anunciat un enduriment d'algunes de les mesures plantejades pel consistori tot just la setmana passada. També va informar de nous expedients sancionadors contra apartaments turístics il·legals. A la Barceloneta, però, no les tenen totes amb l'Ajuntament i, per això, mantenen les mobilitzacions.
Dimarts a la nit l'alcalde de Barcelona va tenir un primer cara a cara amb els veïns. Va ser una reunió llarga, de més de dues hores, i que, segons fonts veïnals, va discórrer en un clima amè. Ara bé, a l'hora de fer-ne balanç, es va tancar sense grans acords. Trias va escoltar les queixes dels manifestants, que fan referència tant al malestar que els provoquen els turistes incívics allotjats al barri, com a l'activitat dels apartaments on s'hostatgen. L'alcalde, al seu torn, va fer un primer balanç de com han anat les primeres inspeccions sorpresa que l'Ajuntament tot just va iniciar dilluns. En dos dies s'han revisat 154 habitatges del barri, que han donat peu a 24 ordres de cessament de l'activitat de 35 pisos –la diferència s'explica perquè alguns estan situats en una mateixa finca o comparteixen propietari– que funcionen com a apartaments sense tenir llicència. Tots ells tenen deu dies de marge per plegar o, en cas contrari, es procedirà a precintar els habitatges o seran denunciats judicialment. Mentrestant, a la porta d'aquests pisos s'ha penjat un requeriment, en diversos idiomes, perquè els clients siguin conscients d'on es fiquen. La voluntat municipal és utilitzar procediments d'urgència per evitar que els expedients de tancament s'eternitzin, com passava fins ara quan s'actuava en cas de denúncia. No sempre, però, és fàcil acreditar el frau, ja que hi ha picaresca. I molta. Per exemple, en una d'aquestes últimes inspeccions, el propietari d'un dels pisos denunciats va mostrar un contracte, legal, que acreditava que els seus inquilins s'hi estarien tot un mes. Quan se'ls va interrogar, però, es va corroborar que eren turistes que només hi volien fer nit durant poc menys d'una setmana.
Inicialment, aquestes inspeccions s'havien de fer de manera aleatòria entre finques o habitatges sospitosos de prestar l'activitat sense permís. Trias, però, va explicar ahir que ara s'ampliaran a tota la Barceloneta. Això vol dir que tres equips de dues persones cadascun hauran de verificar un parc de fins a 9.000 pisos. Un per un. Per reblar el clau, aquests controls preventius s'estendran a barris limítrofs. Pel que fa als apartaments regularitzats, una setantena a la zona, l'Ajuntament de Barcelona no els posa en qüestió. Però els veïns, sí. Ara bé, l'alcalde va manifestar ahir que seran igual de contundents amb aquells que causin problemes de convivència amb el veïnatge. “No permetrem que aquesta ciutat se'ns descontroli”, va proclamar. Recollint una proposta del barri, el batlle també es va mostrar favorable que l'Ajuntament hi compri pisos per posar-los a lloguer entre els seus habitants, a un preu no superior al 30% de la renda de l'inquilí. Per sembrar el diàleg, els veïns es reuniran cada setmana amb la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, i un cop al mes amb Trias.
Aquests, però, es mantenen recelosos. Volen que tot acord o compromís amb el consistori consti per escrit –ahir a la tarda, expliquen, encara no tenien còpia de l'acta de la reunió amb l'alcalde–, ja que temen que, quan les protestes remetin, l'administració afluixi. “Aquests dies hi ha més policia, és cert, i més activa, però què passarà si deixem les mobilitzacions? Seran igual d'insistents?”, es preguntava Lourdes López, una de les portaveus del moviment de protesta.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario