View My Stats

sábado, 23 de agosto de 2014

Si no es mouen ells, no els hi arreglarà ningú

La Barceloneta demana un pla de xoc

"Aquest barri no es ven"

La Barceloneta en peu de guerra


Després de les onze de la nit, el crit popular seguia igual de vigorós: «Aquest barri no es ven». Més d'un miler de persones havien recorregut pacíficament algunes vies principals de la Barceloneta aturant-se simbòlicament en les agències immobiliàries dedicades a la gestió de pisos d'ús turístic. Les proclames estaven clares: «No volem pisos turístics», «volem el nostre barri».
Perquè la d'ahir va ser una teràpia de grup. Un cor de reivindicacions comunes. Una advertència que ja no pensen aguantar més. L'estiu ha estat calent, asseguren, i ha arribat el moment de dir prou. Ho va clamar Sergio Arnás, un dels portaveus d'aquesta mobilització espontània que fa dies que s'està cuinant en places i carrers. A les deu de la nit, pel boca a orella, van anar apareixent veïns d'aquí i d'allà. Aquesta vegada no hi havia discussió possible. Tots estaven d'acord que el conflicte de convivència entre turistes de borratxera i veïns de sempre havia tocat sostre. «Aquest barri no es ven», «ho ha intentat l'ajuntament», arrencava per un altaveu el mateix líder. Llançaven una advertència a la regidora Mercè Homs -que aquesta tarda es reunirà amb els veïns- que comenci a canviar coses o la guerra seguirà.
També demanaven a crits «que parli l'alcalde». La majoria del barri culpa el consistori de no haver gestionat bé el conflicte que es retroalimenta des de fa anys. El pla d'usos, que va tancar l'aixeta a noves llicències de pisos per dies, no s'ha acompanyat del tancament dels centenars de vivendes que s'han reconvertit il·legalment en allotjaments turístics.
A més a més d'exigir la supressió d'aquests pisos i de llicències comercials de negocis vinculats al visitant, el col·lectiu reclama en un petit manifest vigilància policial «les 24 hores» per combatre amb fermesa els excessos a la via pública dels que ignoren l'ordenança ­cívica.
Sense incidents
Contagiats de l'alliberament verbal d'alguns líders veïnals, més d'un miler de veïns es van sumar a la marxa que va recórrer, entre altres, els carrers de l'Almirall Cervera i el passeig de Joan de Borbó. Pancartes que deien «es ven al millor postor», «es lloga a guiris», «un apartament turístic més, una família del barri menys», sota la consigna als quatre vents d'«estem en peu de guerra», van sorprendre els turistes que es van creuar amb la mobilització, seguida d'una infinitat de càmeres de televisió. Molts sopaven en terrasses de la zona i no entenien res. I és que aquesta vegada no hi havia traducció a mil idiomes, com succeeix en restaurants i agències.
Alguns veïns van demanar calma i no respondre a les possibles confrontacions que es generessin durant la ruta. Però no va fer falta. El petit exèrcit va convertir l'assumpte en una catarsi col·lectiva, fent gala de civisme. «No estem contra el turisme, ni demanem que vinguin només rics... simplement que vinguin els de sempre, no aquests joves incívics que no respecten a ningú ni res», es queixava una senyora gran, després d'explicar diverses històries per no dormir. Cadascú tenia les seves anècdotes, fins i tot hi va haver manifestants que havien estat veïns del barri i el van deixar perquè no podien més. Però ahir volien sumar-se al crit solidari de «ja n'hi ha prou».
«Volem ser el barri que sempre ha sigut, treballador i unit», es va sentir a l'inici de l'assemblea que va precedir la marxa. La unió es va exhibir i va fer la força, en una nit que per a molts suposarà l'inici d'un canvi. Tot i les mesures que avui mateix anunciarà l'ajuntament, el col·lectiu mantenia ferma la seva nova convocatòria de manifestació popular demà a les 18.00 hores.

Al voltant de 500 persones s'han manifestat aquest dijous a la nit a la Barceloneta. Els veïns del barri protestaven contra el turisme "low cost" que envaeix la zona i ha portat diverses mostres d'incivisme. La mobilització, que ha començat a la plaça de la Font, davant del mercat de la Barceloneta, ha transcorregut pels carrers del barri, on els veïns han posat de manifest amb pancartes i xiulets el seu rebuig a la saturació d'apartaments turístics.
"Volem un barri per als veïns i no un turisme de 'low cost'", ha explicat el portaveu dels veïns, Oriol Casavella. Arran de la manifestació, la regidora de Ciutat Vella ha avançat la cita prevista per al setembre i l'Ajuntament es reunirà amb els veïns aquest divendres.
Els veïns del barri, tips de les mostres d'incivisme i del turisme de borratxera que estan patint aquest estiu, han decidit fer ells mateixos un cens de tots els pisos turístics, perquè és on creuen que rau el problema. Molts són pisos il·legals que es lloguen al barri per a la temporada de vacances. La patronal del sector també creu que més regulació en aquest àmbit ajudaria a posar ordre.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario