View My Stats

sábado, 13 de septiembre de 2014

DEBAT SOBRE el model de ciutat

Tiretes per a la ferida turística

Jordi Portabella la va encertar quan va recordar ahir que el turisme és una indústria, i que com a tal s'ha de tractar. El líder independentista va dir que qualsevol negoci il·legal es tanca immediatament, i que aquesta mateixa diligència es troba a faltar amb els apartaments clandestins, potser perquè es tracta d'«un sector que no s'ha pres seriosament». Indústria o activitat econòmica, en això radica potser l'origen del problema que s'ha generat a Barcelona al voltant del turisme i que ha posat sobre la taula la revolta veïnal de la Barceloneta. El govern de Xavier Trias va anunciar ahir una bateria de mesures per combatre les males maneres dels que veuen en els forasters una manera ràpida de fer diners. Entre moltes altres, es passarà de 60 a 120 inspectors, s'incrementarà la presència policial en zones calentes i es reclamarà al Parlament modificar la llei que regula el sector de la vivenda d'ús turístic perquè la lluita contra l'oferta furtiva no sigui un laberint burocràtic. Tiretes per a una ferida que sagna lentament però de manera contínua, amb l'ull posat en les eleccions de maig.
L'ajuntament celebrava al matí una comissió extraordinària en què no hi cabia ni una agulla. Algunes televisions d'àmbit estatal fins i tot van portar dues càmeres, cosa que en assumptes municipals passa comptadíssimes vegades. El guió era de sobres conegut, amb un govern que portava sota el braç un pla per fer la sensació de control després d'unes setmanes de tensió social, i una oposició carregada d'obusos dialèctics per posar en evidència el desconeixement de CiU de la realitat urbana.
Els tinents d'alcalde d'Economia i Hàbitat Urbà, Sònia Recasens i Antoni Vives, van exercir d'escut sense perdre les maneres, cenyits a la lliçó ben apresa i agraint les aportacions en positiu. Sense sortir del guió, van desglossar les més de 20 iniciatives destinades a combatre el turisme de borratxera. Per això van insistir que el debat no se centra en la quantitat de visitants que desembarquen cada any a la capital catalana, sinó en la seva qualitat. El suposat pla de xoc va ser rebut per la resta de grups amb cert desdeny. Hi va haver coincidència que l'actitud del govern és reactiva, «a remolc dels esdeveniments», va dir el popular Eduardo Bolaños, quan el que hauria estat racional hauria estat apostar per la prevenció.
QUEIXES ATESES / Els socialistes van arribar a reclamar la dimissió de la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs (que en cap cas succeirà) perquè les seves decisions i el seu mètode de gestió «van en contra dels interessos del districte». La regidora va defensar la seva feina i va negar que hi hagi hagut «passotisme o inacció» per la seva part: «Cap denúncia ciutadana ha quedat sense resposta».
Va aparèixer, com no podia ser d'una altra manera, el conflicte viscut recentment de Can Vies. Javier Mulleras (PP) va dir que la Barceloneta «només és la punta de l'iceberg del problema d'ordre públic que viu la ciutat», i va assegurar que el problema de fons no són els turistes, «sinó la mala gestió per part de CiU i la passivitat» a l'hora de fer complir les ordenances. Va aportar una dada que Recasens va negar: només el 8% de les multes per incivisme s'arriben a cobrar. Segons Bolaños, el que hi ha a sobre de la taula, el que genera aquesta «resposta tardana», és un «greu problema d'autoritat» que també es va posar damunt la taula, va recordar, en la resolució, o no resolució, del conflicte que es va viure al juny després del desallotjament de l'edifici ocupat de Sants.
EL LÍMIT LEGAL / Vives va avançar que s'incrementaran les inspeccions especials als districtes amb més presència d'allotjament per a turistes i que els pisos que sumin dues denúncies s'exposaran a un expedient de retirada de llicència, una cosa que la llei (vegeu pàgina següent) no posa gens fàcil. «No es tracta de criminalitzar el sector, sinó de fer-lo viable», va dir. Ricard Gomà (ICV-EUiA) va acusar Trias de centrar-se més a «viatjar a Miami a guanyar creueristes que a escoltar els veïns», símptoma, va dir, de la seva «desconnexió i desconeixement del que passa a la ciutat». La seva col·lega de partit Janet Sanz va preguntar a Recasens «en què participen els no turistes en el disseny de la ciutat», i va expressar seriosos dubtes sobre les opcions que la capital catalana tingui lloc per a 10 milions de turistes a l'any en hotels, ambiciós objectiu del Gremi d'Hotels que el govern de Xavier Trias no veu malament. Per a això caldrà descentralitzar el turisme, i amb aquest objectiu tots els districtes han elaborat una guia d'encants locals que puguin atraure visitants. Portabella va aplaudir la mesura, però va considerar que la reformulació dels horaris comercials va en sentit contrari, perquè, va advertir, «només els comerços del centre de la ciutat es poden permetre obrir en dies festius».

No hay comentarios:

Publicar un comentario