View My Stats

miércoles, 3 de septiembre de 2014

efecte "vista gorda"

BCN clausura en 6 dies més pisos que en 4 anys


L'esclat de no pocs veïns de la Barceloneta contra els excessos del turisme, al qual en la manifestació del dissabte passat es van sumar barcelonins d'altres barris amb alta concentració de visitants, entra en la fase política. Una comissió extraordinària que se celebrarà demà a l'ajuntament abordarà un únic punt: com els forasters afecten la vida quotidiana del ciutadà. Sobre la taula, un informe elaborat pel govern de CiU que detalla que en els últims quatre anys s'han dictat 48 ordres de tancament de pisos turístics. Sorprèn la dada, ja que a la Barceloneta, en tan sols sis dies, s'han impulsat 47 expedients de cessament que afecten 58 apartaments. El document també admet extrems com aquest: «La dificultat de molts barcelonins de reconèixer-se en aquesta nova etapa pot estar en la base d'algunes actituds contràries al turisme». Una activitat econòmica i un nou model de ciutat, doncs, que es deixen pel camí a qui no s'adapta.
A petició del PSC, la comissió versarà sobre un tema molt viciat per la proximitat electoral. Amb la imatge recent d'aquells joves despullats comprant queviures en un súper pròxim a les platges, l'equip de Xavier Trias defensarà, a través d'aquest document de 18 pàgines, les bondats del turisme, les accions que porta a terme per regular-lo i controlar-lo i les inspeccions impulsades en els últims anys perquè els apartaments per dies no s'escapin del control administratiu. Sobre aquest últim punt, l'informe assenyala que en els últims set anys s'han realitzat 4.050 inspeccions en vivendes d'ús turístic, i que en el 48% dels casos (1.952) es van obrir expedients. Això no significa que l'activitat cessés, ja que la majoria dels casos es van arxivar. Des del 2011, de fet, només s'han donat de baixa 48 d'aquests apartaments.
Els controls realitzats entre el 25 i el 31 d'agost a la Barceloneta van deixar una reguera de 47 ordres de cessament que afecten 58 vivendes il·legals, de les quals 14 ja s'han fet efectives. En resum, en quatre anys s'ha aconseguit menys que en uns quants dies de guàrdia al barri mariner, on el malestar veïnal ha encès les alarmes municipals quan falten pocs mesos per a les eleccions. La setmana passada es van inspeccionar 454 pisos, dels quals 94 (20,7%) estaven al marge de la llei. Ben aviat, tots seguiran la mateixa via i seran clausurats.
POQUES RECLAMACIONS / L'informe elaborat pel govern municipal de CiU assenyala que la persecució d'aquesta activitat irregular està molt per sobre de la demanda, entenent per demanda les queixes rebudes per la Guàrdia Urbana. Mentre les inspeccions des del 2007 han estat 4.050 (Ciutat Vella s'emporta la palma amb 2.963), les reclamacions i denúncies han estat només 461. Els veïns de la Barceloneta sublevats ja van denunciar que la fórmula de la denúncia és dissuasòria per a moltes persones. El document admet la necessitat de descentralitzar el turisme per evitar la saturació del centre i avança la intenció de l'ajuntament de limitar l'accés d'autocars al centre, com ja es fa a la Sagrada Família i al parc Güell. L'objectiu és sobretot pacificar la Via Laietana, creant zones d'aparcament als límits de Ciutat Vella.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario