View My Stats

lunes, 20 de abril de 2015

raval cultural

Una ruta pel Raval ensenya els racons gais del segle passat

L'emblemàtic teatre El Molino (plaça de la Bella Dorita, 99), un espai transgressor des que va obrir les portes a finals del segle XIX, és el punt de partida de la Ruta LGBT (acrònim de lesbiana, gai, bisexual i transsexual) del Raval, un interessant recorregut històric i cultural que pretén donar a conèixer els llocs clau en la història de l'homosexualitat barcelonina, des de principis del segle passat fins a la primera Manifestació de l'Orgull el 1977.
Al llarg de dues hores, aquesta ruta urbana i compromesa, que va començar la seva singladura el 28 de febrer passat, s'endinsa al cor del Raval per explicar les anècdotes i vivències que van tenir lloc als 22 llocs per on passa. Molts d'aquests han tancat les portes, com la mítica sala de festes La Paloma o el cine Arnau (avinguda del Paral·lel, 60), i altres han desaparegut, com els icònics pubs Barcelona de Noche (Tàpies, 5), per on van passar personatges tan il·lustres com Salvador Dalí i el cineasta italià Federico Fellini. O el Cabaret Gambrinus (Guàrdia, 9), on es permetien les cites entre els artistes i el públic.
«D'una manera amena i divertida, volem que la gent conegui la història del col·lectiu LGTB a Barcelona, ja que fins ara no existia una ruta que expliqués aquesta realitat històrica», exposa la periodista Thais Morales, la qual, juntament amb la seva col·lega de professió Carme Pollina, organitza i guia aquest itinerari.
«La nostra ruta està adreçada a tothom, no només als homosexuals. Crec que fa falta saber quines aportacions han fet determinades persones i llocs a la història d'aquest col·lectiu a Barcelona», explica Pollina.
«Ara fem la ruta en castellà i català però, a partir de l'estiu, també l'oferirem en anglès -avança Pollina-, perquè hi ha molta afluència de turistes homosexuals i a més a més té lloc a la ciutat el Circuit Festival, l'esdeveniment internacional més important del col·lectiu».

MAJORIA FEMENINA / Ramon Trilla és un dels pocs homes que han participat en l'itinerari, al qual solen acudir dones. «Em vaig assabentar que es feia aquesta ruta a través d'un amic. Crec que pretén visibilitzar el moviment homosexual i normalitzar-lo», destaca Trilla. «M'ha agradat, és interessant i he descobert molts llocs emblemàtics de la ciutat», afegeix una altra assistent, Núria Pedrerol.
La ruta costa 12 euros per persona. Per participar-hi, cal fer la inscripció a la pàgina www.lgtbarcelona.wordpress.com.

No hay comentarios:

Publicar un comentario