View My Stats

jueves, 8 de enero de 2015

Any nou, bones perspectives

Més llestos que els dolents


Es tracta de ser més llestos que els dolents. De saber qui són. Com actuen en cada zona. Quins són els seus punts forts i, per descomptat, les seves debilitats. Perquè és aquí, en els seus errors, on les enxampen. En sol un districte, el de Ciutat Vella, hi ha lladregots de motxilles, dansairesque pispen la cartera o el mòbil sense que te n'adonis o pispes que, amb la montera doblegada sobre el braç, robaran el que els vingui de gust.
«Igual que nosaltres els coneixem així que els veiem, a ells els passa igual. Per això és tan important que no ens vegin, que no ens mosseguin, com diem nosaltres», descriu el sergent del Grup de Delinqüència Urbana (GDU) de Ciutat Vella, Juan Gálvez. Ell i el seu equip de 30 homes tenen la base a la Rambla, davant la plaça Reial, en plena zona zero turística. El grup recorre fins a 30 quilòmetres al dia, tant per les artèries comercials més concorregudes com per les vies plenes de terrasses amb estrangers més pendents dels mapes que de les seves pertinences.
Dissabte, 27 de desembre. Centenars de persones trien regals a Portaferrissa i Portal de l'Àngel. Amb ells s'hi barregen el sergent Gálvez i dos dels seus homes, Óscar i Juan. Avui treballaran entre 10 i 12 . «Els lladres treballen en tots els horaris. Hi ha els especialitzats en l'esmorzar, per als turistes que aprofiten el dia. Altres es dediquen a la sortida dels hotels, cap a les 12, amb maletes sense vigilar. I encara n'hi ha altres a la nit, quan els visitants han begut una copa de més», diu el sergent.
Clavelleres en acció
En el recorregut per Petritxol, la Rambla, Santa Maria del Mar, la Catedral, el carrer del Bisbe, aquest equip de tres agents es troba amb dues parelles més. Tots de paisà. S'avisen els uns als altres que hi ha «clavelleres» a prop de la plaça de Sant Jaume. Dones que amb l'excusa de col·locar una flor a la solapa se les enginyen per sostreure el que la incauta víctima porta a la cartera.
Però la clau de l'assumpte és enxampar-los amb les mans a la pasta. És un furt perquè l'import del robatori sol ser inferior a 400 euros. «Vigilen molt no sobrepassar aquesta quantitat. Si s'emporten roba, que només sumi 390 euros».
Alerta d'una paradista
Acaben el matí al mercat de la Boqueria. Hi ha milers de turistes. Uns compren, la majoria miren, altres prenen un aperitiu. I de sobte, amb aquella mirada especial, el trio detecta una parella de joveníssims pispes que van a la caça d'un nouvingut a la ciutat.
Han comprat fruita i comenten la jugada. S'acosten perillosament a la motxilla d'una italiana que mira embadalida una parada de peix. Els guàrdies estan a punt d'intervenir dues vegades. Però han d'atrapar-los en plena feina, no serveix un intent. Una paradista crida: «Compte amb la del monyo, ¡és mangui!». Més d'una hora i mitja de persecució després, Gálvez encaixa que són massa inexperts i que no remataran la tasca. Quan els presumptes lladregots desisteixen i surten del mercat, se'ls identifica. Fa una setmana que han arribat a la ciutat i compten amb un antecedent per furt.

No hay comentarios:

Publicar un comentario